Koop liever goud dan olie in tijden van geopolitieke onrust, stelt de grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.
Nu de spanningen tussen de VS en Iran toenemen, stijgen de prijzen van zowel olie als goud. Handelaren houden rekening met verstoringen in de olieaanvoer. Ze zoeken ‘veilige beleggingen’ en kijken uit naar vluchthavens in onrustige tijden.
De spanning is voelbaar, sinds de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de Verenigde Staten. Iran zei zondag dat het zich zal terugtrekken uit het atoomakkoord van 2015 en president Donald Trump dreigde culturele plekken in Iran aan te vallen.
Beleggen in goud is een slimme zet op dit moment, zo stelt grondstoffenexpert Jeffrey Currie van Goldman in een analyse.
Goud steeg maandag tot het hoogste niveau in zes jaar. De prijs per troy ounce (ongeveer 31 gram) klom naar 1.588 dollar. Tegelijk werd een vat Brent-olie meer dan 70 dollar waard.
Pieken in de geopolitieke spanningen leiden vaker tot hogere goudprijzen. In tijden van oorlog of militaire conflicten kunnen ook valutamarkten onrustig worden. Valuta-onrust speelt de goudprijs dan in de kaart.
Tijdens het begin van beide Golfoorlogen en in de periode na de aanslagen van 11 september 2001 deed goud het ook goed. Daarom zou verdere escalatie van de spanningen tussen de VS en Iran goudprijzen volgens Goldman verder kunnen opdrijven. Als zich daar bovenop een onverwacht sterke inflatie zich zou aandienen, kan goud helemaal profiteren.
'Neerwaarts risico voor de olieprijs'
De risico's van de olieprijs zijn juist neerwaarts de komende weken, denkt Goldman Sachs. De olieprijs was voor het uitbreken van de crisis rond Iran al tot een relatief hoog niveau gestegen, met een prijs van circa 63 dollar per vat.
De VS wordt ondertussen minder gevoelig voor verstoringen van de olieaanvoer en prijspieken, signaleert Goldman. Het land was in september 2019 voor het eerst in de moderne geschiedenis een netto-exporteur van aardolie. Dit geeft aan dat de VS minder afhankelijk wordt van de olieaanvoer uit het buitenland.
Olieprijzen werden afgelopen december opgestuwd door speculatie dat de wereldwijde economische groei kan aantrekken. Maar Goldman Sachs ziet nog weinig aanwijzingen dat die groeiversnelling er daadwerkelijk gaat komen. In de optiek Goldman Sachs is de olieprijs dus vooruitgelopen op de fundamentele economische ontwikkeling.
Verdere escalatie van de Amerikaans-Iraanse spanningen kan de goudprijzen wél verder opdrijven, volgens de Amerikaanse zakenbank. In eerste instantie tot ongeveer 1.600 dollar per troy ounce. Maar een verdere prijsstijging is mogelijk als de geopolitieke onrust verergert